Pristihnete sa, že stojíte navážení na jednej nohe?

Pri stoji s navážením na jednu nohu dochádza k nerovnomernému zaťaženiu chrbtice a celého pohybového systému.

Zverejnené 26.04.2024, 00:39
V praxi je takáto poloha častou príčinou vzniku bolesti spodnej časti chrbta a vzniku dysbalancii v oblasti trupu a dolnej končatiny.     

Stoj je polohou, ktorú počas dňa zaujímame pomerne často. Varenie, čakanie na zastávke či v rade pri pokladni, umývanie riadu, zubov a mnoho iných činností je súčasťou našej každodennej rutiny. Nehovoriac o profesiách, v ktorých je stoj pracovnou polohou. 

V stoji s navážením na jednu nohu sa môžete cítiť príjemnejšie a pohodlnšie. V skutočnosti je to jednou z najčastejších príčin asymetrického zaťaženia tela.
Namiesto optimálneho vyváženého zaťaženia s využitím svalov v oblasti trupu a sedacích svalov potom dochádza napríklad k:
  • nadmernému tlaku na jednu stranu driekovej chrbtice
  • skracovaniu hlbokého svalu chrbta
  • zošikmeniu panvy
  • vyoseniu bedrového kĺbu z jamky
  • vytváraniu neoptimálného tlaku v kolennom kĺbe
  • preťaženiu väzov a meniskov kolena
  • vybočeniu členkov a poklesu pozdĺžnej klenby nohy
  • (a iným podľa individuálnych dysbalancií) 

Najjednoduchším tipom na zlepšenie je sebakontrola a snaha o symetrické zaťaženie oboch nôh. Pre niektorých môže byť takáto poloha pomerne náročná na udržanie, čo môže byť známkou nedostatočnej funkcie trupovej stability, sedacích svalov a optimálnej opory o chodidlá.


Je dôležité uvedomiť si, že postupom času sa zafixujú neoptimálne pohybové vzory a z toho dôvodu je pred samotným cvičením potrebné uvoľniť preťažené a skrátené svaly. V praxi sa často stretávam s preťažením hlbokého svalu chrbta či svalov na vnútornej strane stehna.

Po uvoľnení preťažených svalov sú vytvorené najlepšie podmienky na zmenu. Cestou k dlhodobému zlepšeniu je posilnenie nedostatočne silných svalov trupu a sedacích svalov, a to pri adekvátnom nastavení cvičenia podľa individuálnej zdatnosti. 


Skúste si pri najbližšej činnosti v stoji uvedomiť ako stojíte. Zaťažujete obidve nohy rovnako?

Ak ste zistili, že to tak nie je, spomeňte si na spadnutý členok, preťažené koleno, vybočené bedro, zošikmenú panvu, skoliotické držanie chrbtice a preneste váhu aj na druhú nohu. Jednoduchými úpravami tak môžete zamedziť vzniku vážnejších problémov.

Vyskúšajte si odporúčané cvičenia a pochváľte sa nám v komentároch na Facebooku a Instagrame @fyzio_centrum ako Vám cvičenia pomáhajú. Označujte nás na sociálnych sieťach a ukážte svojim známym ako sa môžu zbaviť bolesti pohybového aparátu.

Autorkou článku je Mgr. Michaela Šarmírová – pôsobí ako fyzioterapeutka vo Fyzio centre Zdravo a Fit.

Súkromné rehabilitačné centrum v Bratislave | Fyziocentrum


Diskusia k článku

Podobné články