Stabilita a mobilita, alebo stabilita a disociácia?

Model stability a mobility pozná asi každý, kto sa o cvičenie trošku hlbšie zaujíma, ale druhý prístup asi nie. Poďme si ich teda priblížiť.

Zverejnené 04.01.2017, 22:21

Vidíte na tejto fotke (streľba v hokeji) niečo chybné? Myslíte, že tomuto športovcovi bude treba pracovať na mobilite? Na to sa poďme pozrieť v nasledujúcom kratšom článku.

V dnešnej dobe každý hovorí o mobilite a stabilite. Všade píšu, aká je mobilita potrebná. Odrazu nastal veľký boom v mobilizačných cvičeniach a v tomto duchu sa vedie i mnoho workshopov a kurzov, ale zdá sa mi, že na stabilitu sa akosi pozabudlo. Taktiež také pojmy ako je disociácia alebo proximálna stabilizácia som snáď od nikoho nepočul. Model stability a mobility pozná asi každý, kto sa o cvičenie trošku hlbšie zaujíma, ale druhý prístup asi nie. Poďme si ich teda trošku priblížiť.

MODEL STABILITY A MOBILITY ALEBO “JOINT BY JOINT APPROACH” OD GRAYA COOKA


Joint-by-Joint Approach

Tento prístup hovorí o tom, ktorý kĺb viac profituje zo stability a ktorý z mobility. Napr. pri

členku sa uvádza, že má byť hlavne dostatočne mobilný. Ale čo ak mu bude chýbať stabilita? Asi vám hneď napadlo, že môžu ľahšie nastať rôzne vyvrtnutia, podvrtnutia a podobné zranenia. To isté by sa dalo aplikovať i na bedrové kĺby. Z mojich skúseností, ak chýba v bedrových kĺboch mobilita, chýba i stabilita. Naopak, ak sa dobre zastabilizujú, mobilita kĺbu príde ako vedľajší efekt. Nemyslím si, že je účelné triediť kĺby na mobilné a stabilné, pretože vyžadujú oboje, ako z pohľadu času tak i pohybu.
Netvrdím, že taký odborník ako Gray Cook sa mýli. Jeho model beriem ako základ a návod všeobecnej funkcie určitých segmentov v rámci kinetického reťazca. Z hľadiska ľudskej biomechaniky a efektivity pohybu mi viac sedí druhý model, o ktorom si hneď povieme.

MODEL STABILITY A DISOCIÁCIE

Základný princíp je v centrácii kĺbov, ktorá je kombináciou stabilizácie a disociácie.

Centrované (neutrálne) postavenie v kĺbe:
– Postavenie, pri ktorom sú sily pôsobiace na kĺb rovnomerne rozložené na dotykových plochách
– Kĺbne púzdro je v tomto postavení najmenej napnuté a kĺbne väzy sú uvoľnené
– Umožňuje kĺbu ideálne statické zaťaženie
– Neutrálne postavenie viažeme na celý pohybový rozsah v kĺbe
– Neutrálne postavenie v kĺbe umožňuje vyvinúť maximálnu silu

Človek by mal byť schopný stabilizovať jednu časť kĺbneho spojenia, zatiaľ čo oddeľovať, hýbať (disociácia) druhú časť. Pojem disociácia sa často zamieňa s mobilitou, no disociácia je kontrolovaný pohyb v kĺbe, zatiaľ čo mobilita kĺbu je potrebná na efektívnu disociáciu. Mobilita je jednoducho iba dostupný rozsah pohybu v kĺbe. Disociácia zahŕňa neuromotorickú kontrolu pri dostupnom rozsahu pohybu a zachováva optimálnu os rotácie v kĺbe. Z toho dôvodu efektívny pohyb vyžaduje spojenie kĺbnej stabilizácie i disociácie. Táto kombinácia vytvorí optimálnu kĺbnu centráciu a pohybové vzory.

KEDY VZNIKNE DYSFUNKCIA, STRATA MOBILITY, TUHOSŤ A BOLESŤ?

Dysfunkcia sa objaví, ak nastane zmena vo vzťahu, kedy kĺby vyžadujúce stabilizáciu sa stanú hypermobilné a naopak kĺby, ktoré by mali byť schopné disociácie, sa stanú hypomobilné. V hypermobilných segmentoch sa väčšinou ľudia sťažujú na bolesti. V prítomnosti svalovej inhibície, ak si jeden alebo viacero agonistov nebude robiť svoju prácu, bude kĺb ťahaný v smere funkčných svalov. To zmení pozíciu kĺbu, napätie svalstva, os rotácie a z toho dôvodu je narušená stabilita kĺbu a stráca sa i jeho mobilita. Naopak, ak je zachovaná optimálna koaktivácia antagonistov, je zachovaná i optimálna centrácia kĺbu.

Pomysleli ste niekedy pri svojich mobilizačných cvičeniach na to, že svalové napätie ovplyvňuje CNS a že sval sa sám o sebe len tak neskráti? A na to, aby mi povolili bedrá, že potrebujem pracovať skôr na stabilite, neuromuskulárnej kontrole, dýchaní, vnutrobrušnom tlaku a mobilite hrudného koša? Myslíte si, že butt wink (príliš skorá flexia driekovej chrbtice pri drepe) sa odstráni len naťahovaním hamstringov, lýtka a neviem ešte čoho? U niekoho možno áno, alebo mu to aspoň čiastočne pomôže, ale drvivá väčšina ľudí potrebuje začať od základov.

Týmto celým som chcel povedať, že mobilita ako taká sa v dnešnej dobe preceňuje a niekedy zbytočne znásilňuje. Takisto z mojich osobných skúsenosti a mojej praxe si myslím, že hypermobilní ľudia mávajú oveľa väčšie problémy ako tí, ktorí sú rovnomerne “stuhnutí”. Nechcem povedať, že rôzne metódy na zvyšovanie ROM (range of motion - rozsah pohybu) kĺbov sú zlé, len si nabudúce položte viacero otázok prečo zrovna tam a tam chcem niečo uvoľňovať, naťahovať a “predlžovať”.

Zdroje k článku

  1. Osar E. Corrective Exercise Solutions to Common Hip and Shoulder Dysfunctions: Lotus Publishing. 2012. ISBN 978 1 905367 26 9

Diskusia k článku

Podobné články